Mordet på pokermiljonären Andreas Oscarsson 2009

Mordet på pokermiljonären Andreas Oscarsson 2009

2025-04-06 Martin

Den 3 augusti 2009 hittades 36-årige Andreas Oscarsson skjuten till döds i sitt barndomshem i Trollhättan. Bredvid hans livlösa kropp låg hans tvåårige son och sov. Femton år senare är mordet fortfarande olöst och skakar fortfarande den svenska pokerbranschen. Hur kunde en framgångsrik entreprenör möta ett så brutalt slut i sin egen barndomssäng? Och varför har rättvisan förblivit frånvarande i så många år?

En pojke från Trollhättan blir pokermogul

Andreas Oscarsson var knappast född med silversked i munnen. Han växte upp i Trollhättan, en stad främst känd för sin bilindustri och sina vattenkraftsverk. Redan som tonåring visade han entreprenörsanda när han började jobba som croupier på den lokala klubben Kickis i Trollhättan. Detta gav honom inte bara bra extrapeng utan också en första inblick i spelvärlden.

Som enda elev från trakten antogs han 1992 till prestigefyllda Handelshögskolan i Stockholm. Klasskamrater beskrev honom som karismatisk, målmedveten och extremt skicklig på att bygga kontaktnät, men också som en person med hjärta och omtanke.

Efter examen fick Andreas praktik i USA:s motsvarighet till Silicon Valley. En tid arbetade han på ett IT-företag i Stockholm, men drabbades när IT-bubblan sprack. Men Andreas var inte en person som gav upp. Han fick i uppdrag att effektivisera den svenska internetportalen Torget.se, vilket gav honom en idé som skulle förändra hans liv.

Andreas insåg potentialen i en nischad portal för onlinepoker, som just då växte explosionsartat i popularitet. 2003 lanserade han sin egen pokersajt – en portal på internet som guidade spelare till de bästa pokersidorna och onlinecasinona. Affärsmodellen var enkel men genial: driva trafik och få provisioner från spelsajter.

Succén var omedelbar. Redan första året gjorde bolaget en vinst på svindlande 55 miljoner kronor, och värderingen sköt snabbt i höjden till närmare två miljarder kronor. Det svenska riskkapitalbolaget Ekstranda – med kopplingar till H&M-familjen – var tidiga investerare i Andreas pokerbolag. Bland investerarna fanns miljardären Stefan Bengtsson, systerson till H&M:s huvudägare Stefan Persson.

Med framgången valde Andreas att flytta till New York, där han etablerade företagets kontor och byggde vidare på sin förmögenhet. Trots utlandsvistelsen höll han nära kontakt med Sverige och reste ofta hem för att träffa sina föräldrar och syskon i Trollhättan.

Omkring 2007 blev Andreas pappa till en son. Vid tiden för mordet väntade Andreas och hans partner dessutom sitt andra barn – en dotter som han tyvärr aldrig skulle få träffa, då hon föddes några månader efter hans död. Båda hans barn skulle komma att växa upp i USA tillsammans med sina mödrar.

Utpressning och hot

År 2007 började oroande tecken dyka upp i Andreas Oscarssons liv. Han blev indragen i en allvarlig utpressningshärva. En 44-årig man, tidigare krögare med kopplingar till grov organiserad brottslighet, började pressa Andreas och hans företag på 14 miljoner kronor.

Utpressningen bottnade i en affärsuppgörelse mellan Andreas och investerarna i Ekstranda. När Andreas bolag skulle köpa ut investerarna fick de cirka 36 miljoner kronor istället för de förväntade 50 miljonerna, främst på grund av förändrade lagar och marknadsförutsättningar i pokerbranschen. Den 44-årige mannen ansåg att investerarna hade gått miste om 14 miljoner och försökte genom hot och våld kräva in dessa pengar.

Mannen kontaktade Andreas ekonomiske rådgivare i Sverige och framförde upprepade hot via SMS och telefonsamtal. Vid ett tillfälle dök han upp oannonserat hemma hos rådgivaren för att konfrontera honom. Vid ett annat möte tog han med sig Hells Angels tidigare president Thomas Möller som stöd – uppenbarligen för att skrämma Andreas representanter.

När hoten inte gav önskat resultat eskalerade våldet. Under samma period skedde ett attentat mot Andreas rådgivare, som blev skjuten i benet utanför sitt hem. Två gärningsmän greps och dömdes för skjutningen, men något samband mellan den händelsen och 44-åringens utpressning gick inte att bevisa. Rådgivaren blev så pass skrämd att han senare vägrade vittna i rättegången mot 44-åringen.

Dödliga dagar i Trollhättan

I slutet av juli 2009 besökte Andreas en vän i Stigen i Färgelanda kommun. Vännen noterade något oroande – en oregistrerad gul terrängmotorcykel förföljde Andreas när han åkte därifrån. Polisen skulle senare tro att Andreas var utsatt för spaning dagarna innan mordet och har upprepade gånger efterlyst tips om denna motorcykel.

Den 2 augusti 2009 befann sig Andreas i sitt barndomshem i Trollhättan, en enplansvilla i det lugna området Skoftebyn. I hemmet sov förutom Andreas även hans far Jan och Andreas tvåårige son.

Natten till den 3 augusti 2009 tog sig en eller flera gärningsmän in i villan. Med en pistol, troligen försedd med ljuddämpare, sköts Andreas Oscarsson till döds med sex skott där han låg och sov i sitt gamla pojkrum. Hans tvåårige son befann sig tätt intill i sängen men förblev oskadd. Ingen annan i huset vaknade av skotten.

På morgonen den 3 augusti märkte Jan Oscarsson att huset var ovanligt tyst. Varken Andreas eller det lilla barnbarnet hade kommit upp som vanligt. När Jan öppnade dörren till Andreas sovrum möttes han av en fruktansvärd syn: hans son låg orörlig i sängen, täckt av blod. Jan kände på Andreas rygg och insåg att kroppen var iskall – Andreas var redan död. Alldeles intill låg det lilla barnet och sov djupt, ovetande om tragedin. Jan bar ut sitt barnbarn ur rummet för att skydda honom från att se sin far i det tillståndet.

Jan larmade omedelbart polisen, som anlände till platsen tillsammans med ambulans. Man konstaterade att Andreas avlidit av sina skottskador. Tekniker spärrade av villan och påbörjade en brottsplatsundersökning. Dådet bedömdes redan tidigt som en avrättning utförd av en eller flera professionella gärningsmän, med tanke på tillvägagångssättet och att inga vittnen fanns trots att mordet skedde inomhus med flera personer i huset.

Det mest uppseendeväckande med mordplatsen var att Andreas lille son befann sig bredvid honom under dådet. Pojken sov igenom händelsen och var fysiskt oskadad när Jan hittade dem. Att ett litet barn funnits med i sängen när sex skott avlossades, och ändå lämnades oskadd, vittnar om en ovanligt kallblodig gärningsman.

En teori är att varken barnet eller pappan vaknade eftersom gärningsmannen kan ha använt någon form av bedövande gas. Enligt uppgifter från poliskällor misstänker man att mördaren sövde ner Jan och tvååringen med gas innan skottlossningen, för att försäkra sig om att inga vittnen skulle vakna och se något. Denna misstanke grundar sig på att det annars är osannolikt att två personer, varav en vuxen, skulle sova så djupt genom flera pistolskott i huset.

Utredningen som aldrig leder framåt

Trollhättepolisen och länskriminalen startade omedelbart en omfattande mordutredning. Brottet rubricerades som mord. Ingen gärningsman fanns initialt i sikte – det fanns varken direkta vittnen eller självklara misstänkta i Andreas närhet. Redan tidigt stod det klart att mordet kunde ha koppling till Andreas Oscarssons affärsverksamhet och tidigare hot mot honom.

Den mest framträdande teorin kretsade snabbt kring utpressningskonflikten som Andreas varit inblandad i under åren före mordet. Den huvudmisstänkte i utpressningsmålet var den 44-årige mannen med kopplingar till grov organiserad brottslighet.

Efter mordet framkom att Andreas Oscarsson själv var kallad att vittna i den kommande rättegången mot 44-åringen för utpressningsförsöket. Rättegången var planerad att starta i slutet av 2009. Åklagaren menade att Andreas, som huvudperson i affären, kunde styrka hur hotbilden sett ut och därmed fälla utpressaren. Men Andreas mördades bara veckor innan han skulle vittna.

Att mordet inträffade så tätt inpå rättegången väckte omedelbart misstanken att de två händelserna hängde ihop. Polisen misstänkte att Andreas vittnesmål kunde vara ett direkt motiv för mordet. Teorin är att någon ville tysta honom eller hämnas för att han involverat rättsväsendet. En möjlighet är att 44-åringen själv – eller uppdragsgivare bakom honom – beslutade att eliminera Andreas för att undvika att han vittnade i rätten.

Åklagaren Gunnar Merkel, som drev utpressningsfallet, valde dock att enbart åtala 44-åringen och ingen annan, trots indikationer på att fler kunde ligga bakom. Frågan kvarstod: Handlade 44-åringen på eget bevåg eller på uppdrag av någon av investerarna?

Under utpressningsrättegången hävdade 44-åringen att han agerat på uppdrag av en delägare i Ekstranda och att de 14 miljonerna skulle ha delats mellan honom och vissa investerare. Stefan Bengtsson och övriga investerare förhördes av polis men nekade all kännedom om utpressningen och tog avstånd från alla sådana krav. Ingen av dem blev heller misstänkt för brott.

I november 2009 – tre månader efter mordet – inleddes utpressningsrättegången i Stockholms tingsrätt. Utan Andreas vittnesmål och med en skrämd målsägande (rådgivaren) föll bevisningen kort. Åtalet ogillades och 44-åringen frikändes från anklagelsen om utpressning. Därmed gick han fri, och ingen har heller någonsin åtalats för inblandning i själva mordet på Andreas. Polisen stod nu i princip utan möjlighet att lagföra någon för dådet, trots att utpressningsspåret fortsatt framstod som det mest logiska motivet.

Om teorin om utpressningen mot Andreas av någon anledning inte är hela sanningen, finns andra hypoteser. Polisen undersökte Andreas bakgrund för att se om han hade andra fiender eller konflikter. Med sitt internationella liv som pokerprofil kan han ha rört sig i kretsar där stora pengar och risktagande förekom, vilket potentiellt kan skapa farliga situationer. Men inga konkreta indicier på någon annan hotbild än den redan kända framkom under utredningen.

Däremot pekar allt på att själva gärningen – mordutförandet – gjordes av någon med professionalitet. En teori är att en anställd torped anlitades för att utföra mordet. Det kan ha varit samma person som observerades på den mystiska gula motorcykeln dagarna före mordet. Motorcykeln, en fyrcylindrig offroad-modell utan registreringsskylt, sågs följa efter Andreas bil i Dalsland och har aldrig identifierats. Polisen misstänker att förövaren kan ha rekognoserat Andreas rörelser i förväg och noga planerat attacken när han befann sig som mest sårbar.

En familj i sorg

Mordet på Andreas Oscarsson lämnade djupa spår hos hans familj, särskilt hos hans far Jan Oscarsson, som själv fann sin son död. Jan har beskrivit händelsen som “kallblodig” och återgett att poliser på plats sade att det var bland det värsta de sett. I intervjuer har Jan uttryckt sin besvikelse över att mördaren ännu går fri och den långvariga ovissheten det innebär. “Jag tänker på mordet varje dag”, sade han sju år efter dådet, och berättade att han besöker Andreas grav flera gånger i veckan.

Familjen har också framfört kritik mot rättsväsendet – bland annat reagerade Jan starkt på att tingsrätten skickade en kallelse till Andreas att vittna efter att han hade mördats, med hot om polishämtning om han inte infann sig. Jan anmälde den incidenten till Justitiekanslern, då han upplevde det som ett respektlöst myndighetsmisstag mot sonens minne.

I samband med 10-årsdagen av mordet 2019 uttalade sig Jan Oscarsson igen i lokalpressen. Han mindes Andreas som en kreativ och egensinnig person och betonade att inget materiellt kan ersätta förlusten: “Jag struntar i alla pengar. Hellre hade jag haft en normal pension och Andreas kvar i livet”.

Gamla spår och nya tekniker

I dagsläget är mordet på Andreas Oscarsson fortfarande olöst och klassat som ett kalla fall. Trots att mer än 15 år har gått har varken gärningsman eller eventuell beställare kunnat ställas till svars. Utredningen är formellt sett inte nedlagd, men den befinner sig i ett vilande läge där polisen inväntar nya uppslag.

År 2019 flyttades ärendet över till polisens regionala Kalla fall-grupp i Göteborg, i förhoppningen om att friska ögon och ny teknik ska kunna hitta något som den ursprungliga utredningen missade. Kalla fall-gruppen består av erfarna utredare som systematiskt går igenom ouppklarade fall på nytt.

Enligt polisen fortsätter det komma in i snitt 1-2 tips per år som rör fallet. Dessa tips kan vara allt från en ny iakttagelse till hörsägen om vem som kan ligga bakom. Varje tips följs upp, om än många hittills inte har lett framåt. Polisen har vid upprepade tillfällen gått ut offentligt och efterlyst information, framförallt om den gula motorcykeln som sågs i trakten. Det spåret anses fortfarande högintressant – om ägaren eller föraren till den motorcykeln kan hittas, kan det ge ett genombrott. Tyvärr har ingen hittills trätt fram med avgörande uppgifter om den.

I och med att utpressningsåtalet ogillades och ingen fälldes, finns det formellt ingen utpekad misstänkt gärningsman för mordet på Andreas Oscarsson. Polisen har förstås sina teorier och troliga scenarion (där 44-åringen och eventuella medbrottslingar fortsatt intresserar), men utan nya bevis kan ingen gripas eller åtalas.

Polisen betonar att mordet inte är preskriberat – i Sverige preskriberas aldrig mord – så rent juridiskt kan fallet tas upp när som helst om ny bevisning dyker upp. Kallafall-gruppen arbetar utan någon preskriptionstid och kan när som helst genomföra nya förhör eller nya analyser om något motiverar det.

Ett fall som lever vidare i medierna

Trots att åren gått har fallet Andreas Oscarsson fortsatt att fascinera och skrämma, vilket har lett till att det uppmärksammats i flera medier.

SVT:s “Veckans brott” (2011) ägnade ett helt inslag åt fallet med titeln “Vem mördade Andreas Oscarsson?” där programledaren Camilla Kvartoft och kriminologiprofessorn Leif GW Persson gick igenom fallet i detalj. De belyste den då aktuella statusen och de kända teorierna, och Persson analyserade mordet utifrån sin erfarenhet.

I mars 2022 ägnade den svenska true crime-podden “Olösta Fall” sitt 100:e avsnitt åt “Mordet på pokermiljonären”. I avsnittet berättas om Andreas liv, den våldsamma händelsen och teorierna som följde. “Andreas Oscarsson var en av de få som lyckades bli miljonär inom pokerbranschen. Men framgångssagan slutade i tragedi. Han blev brutalt mördad i sitt barndomshem, och bredvid hans döda kropp låg hans 2-årige son och sov,” säger berättarrösten och fångar därmed essensen av fallet.

Även andra true crime-poddar och TV-program har berört fallet. P4 Dokumentär/P4 Krim (Sveriges Radio) sände 2019 ett inslag med titeln “Mordet på pokermiljonären – tio år senare”, där reportrarna sammanfattade fallet och intervjuade ansvariga poliser om status. Dessutom publicerade nyhetsbyrån TT en artikel 2024, vid 15-årsdagen, där man återigen tog upp fallet och intervjuade den nu pensionerade polisen Sten-Rune Timmersjö. I den artikeln uttryckte Timmersjö sin frustration över att fallet fortfarande är olöst men sade hoppfullt: “Någon där ute vet” – någon besitter sanningen om vad som hände, och förr eller senare kanske den personen träder fram.

Affärstidningen Dagens Industri (DI) Weekend skrev en längre reportageartikel om Andreas liv och död (2016). Den artikeln – baserad på intervjuer med ett 20-tal personer – tecknade både Andreas framgångssaga och utredarnas teorier om vad som kan ha hänt. På så vis lever historien vidare i skrift.

Genom dessa program, poddavsnitt och artiklar hålls Andreas Oscarssons fall aktuellt i offentligheten. Den återkommande exponeringen hjälper inte bara till att hedra Andreas minne, utan fungerar också som en påminnelse om att gärningsmannen fortfarande inte är identifierad.

Unga svenska entreprenörer i riskfyllda branscher

Andreas Oscarsson var inte den enda svenska entreprenören som gjorde det stort inom den relativt oreglerade onlinespel- och pokerbranschen under 2000-talets början. Flera svenskar byggde upp stora förmögenheter inom denna riskfyllda bransch, där stora pengar, ibland oklara regler och internationella kopplingar kunde skapa komplexa situationer.

Aftonbladet rapporterade 2018 om ett annat uppmärksammat fall från travvärlden där storspelaren och miljonvinnaren Christer “Chrille” Eriksson, hjärnan bakom en V75-vinst på 56 miljoner kronor på Åbytravet 2012, hade nära kopplingar till Dragan Joksovic som senare blev skjuten. De hade känt varandra i cirka tio år via nattklubbarna runt Stureplan och vidare in i trav- och spelvärlden, och hade umgåtts nästan dagligen tiden före händelsen.

Samtidigt finns exempel på andra personer från affärsvärlden som hamnat i komplexa situationer. Svenska Dagbladet berättar exempelvis om en bibliotekschef som blev hotad av Mille Markovic, dömdes till fängelse och efterlystes av Interpol – en osannolik historia om en entreprenör som senare sålde skrot i Mauretanien.

Svenska affärsmän och entreprenörer som opererar i gråzoner eller branscher med mycket pengar och tveksamma kontakter kan uppenbarligen utsättas för risker som de flesta aldrig behöver oroa sig för. I Andreas Oscarssons fall blev konsekvenserna fatala.

Ett olöst mysterium

Familjen Oscarsson lever alltjämt med ovissheten. Jan Oscarsson har sagt att han innerst inne hoppas få uppleva att fallet klaras upp, även om åren går. “Någon där ute vet vad som hände”, som utredare Timmersjö uttryckte det 2024, och den tron delar de anhöriga.

Polisens Kalla fall-grupp uppger att de med jämna mellanrum återbesöker fallet Andreas Oscarsson för att prova nya idéer. Varje medial uppmärksamhet leder också ofta till att det kommer in nya tips, vilket gör att fallet hålls vid liv.

Aktuell status är att fallet är ouppklarat men aktivt i kallafall-hantering. Polisen inväntar den pusselbit som saknas – det kan vara en tipsare med samvetskval, en teknisk träff i ett register, eller något annat oförutsett. Tills dess fortsätter Andreas Oscarssons familj att sörja och minnas honom, och samhället fortsätter att undra vem som kallblodigt sköt ihjäl en småbarnsfar och framgångsrik entreprenör den där augustinatten 2009 – och varför.

Fallet Andreas Oscarsson förblir en påminnelse om att bakom rubrikerna om “pokermiljonären” fanns en älskad son, bror och far vars liv tragiskt släcktes, och att rättvisa ännu inte skipats för det brottet.