
Mordet på Ann-Kristin Malm i Dalby 2005
2025-03-21 Martin
Den 20 september 2005 försvann 57-åriga Ann-Kristin Malm spårlöst från sitt hem i Dalby, Skåne. Drygt tio veckor senare, den 4 december, påträffades hon mördad – nedgrävd under grenar och jord i ett skogsparti utanför Veberöd. Trots en omfattande polisutredning och tidiga misstankar mot en närstående man har mordfallet förblivit olöst i snart 20 år.
Försvinnandet
Tisdagen den 20 september 2005 var en helt vanlig höstdag i Ann-Kristins liv. Efter sitt arbete som förskollärare kom hon hem till sitt radhus i Dalby. Vid 20-tiden den kvällen lämnade hon hemmet för att ta en promenad. Enligt uppgifter från hennes sambo kände hon sig inte helt bra och ville få lite frisk luft på grund av huvudvärk. Hon tog på sig en svart fleecejacka och gav sig ut i mörkret.
När Ann-Kristin inte återvänt efter ett par timmar larmades polisen av hennes familj vid cirka 21:30 samma kväll. Redan kort efter försvinnandet fanns farhågor hos polisen att hon kunde ha utsatts för brott. Det var ovanligt att hon skulle ge sig ut ensam sent på kvällen, och hon hade lämnat både mobiltelefon och plånbok hemma.
De första dagarna
De första dagarna efter försvinnandet präglades av intensiva sökinsatser. Polis och frivilliga sökte av områdena runt Dalby. Helikopter med värmekamera användes nattetid, och polisen knackade dörr i byn för att få information.
Efter åtta dagar fanns fortfarande inga spår av Ann-Kristin, och polisen uteslöt inte längre att hon hade fallit offer för ett brott. Specialtränade hundar och dykare sattes in i sökandet under de följande veckorna. Bland annat genomsöktes vattendrag i området, men utan resultat.
Misstankar riktas mot sambon
Redan från början fokuserade polisen på Ann-Kristins 62-årige sambo. Det finns flera anledningar till detta:
-
Hans uppgifter om kvällen då Ann-Kristin försvann beskrevs som “motsägelsefulla” i polisförhören.
-
Mannens alibi “sprack” när vittnen uppgav sig ha sett honom och hans bil ute vid tidpunkten när han hävdade att han var hemma.
-
Hans berättelse om att Ann-Kristin gått ut på grund av huvudvärk och hans egna försök att leta efter henne stämde inte med polisens tidsangivelser för larmet.
Den 3 oktober 2005, knappt två veckor efter försvinnandet, greps och anhölls sambon misstänkt för människorov. Polisen gjorde husrannsakan och kriminaltekniska undersökningar i parets bostad, men inga avgörande bevis hittades. Efter fyra dygns förhör släpptes mannen på grund av bristande bevisning, men kvarstod formellt som misstänkt.
Fyndet av kroppen
Under hösten fortsatte utredarna att följa upp tips och leta efter spår. Ett vittne uppgav att en man setts gräva i en skogsdunge i samband med försvinnandet. I mitten av november kontaktade en svampplockare polisen efter att ha sett något som liknade en “grav” i ett skogsområde söder om Veberöd. Polisen sökte igenom platsen, men tipsaren lyckades inte återfinna den exakta punkten i den täta skogen.
På söndagen den 4 december 2005 gjorde en hundägare ett makabert fynd. Under en promenad i skogarna strax söder om Veberöd markerade hunden vid något under en gran. Personen upptäckte då en delvis nedgrävd kropp täckt av ris och jord. Kroppen bar en svart fleecejacka identisk med den Ann-Kristin hade på sig vid försvinnandet.
Platsen där kroppen hittades låg bara omkring 200 meter från det område som tidigare genomsökts efter svampplockarens tips – en olycklig miss med stora konsekvenser.
Teknikers arbete
Efter upptäckten av kroppen inleddes en omfattande teknisk undersökning på fyndplatsen. Polisens tekniker arbetade intensivt med att dokumentera och samla in bevis. Platsen grävdes metodiskt ut; jordmassor silades och man sökte efter minsta spår som kunde binda gärningsmannen till brottet.
Kroppen hade legat utomhus i över två månader och var delvis exponerad, vilket försvårade spårsäkringen. Det konstaterades dock att graven troligen grävts med verktyg och att grankvistar medvetet lagts över för att dölja kroppen.
Den rättsmedicinska obduktionen inleddes omgående. Exakt dödsorsak har inte offentliggjorts, men utredningsledaren Paul Nilsson uttalade sig tydligt: “Hon kan inte ha tagit sig dit själv” – det rörde sig om mord.
Nytt genombrott och återvändsgränd
Efter flera månaders analyser fick polisen ett genombrott i april 2006. Forensiker hade hittat kopplingar mellan fynd på mordplatsen och Ann-Kristins sambo. Framförallt hade man undersökt en spade tillhörande mannen och funnit att jord från spaden “överensstämde väl” med jorden på platsen där Ann-Kristin hittades.
Den 25 april 2006, cirka sju månader efter mordet, greps mannen på nytt i sitt hem i Dalby. Dagen därpå häktades han av Lunds tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för mordet. Trots att bevisläget beskrevs som relativt svagt, bedömde domstolen att misstankarna var tillräckligt starka för häktning.
Efter ytterligare utredning stod det dock klart att bevisen inte räckte för åtal. Den tekniska bevisningen, främst jordspåren, utgjorde bara indicier. Inga direkta vittnen eller DNA-bevis knöt entydigt den misstänkte till mordet. Efter några månader tvingades åklagaren häva häktningen. Mannens försvarsadvokat sa att “han är oerhört lättad” när han släpptes fri.
”Kyrkans barnkusa” – Ann-Kristin Malms liv
Ann-Kristin Malm levde ett till synes helt vanligt liv. Hon var 57 år gammal vid tiden för försvinnandet och arbetade sedan många år som förskollärare i Dalby. Genom sitt jobb på förskolan var hon ett välkänt ansikte i trakten, med kontakt med många barn och föräldrar.
Hon hade vuxna barn sedan ett tidigare äktenskap och bodde tillsammans med en man i ett radhus i Dalby. Hon beskrevs som social och omtyckt – faktum är att hon enligt uppgift ofta behöll kontakten med familjer även efter att barnen slutat på förskolan. Hon var även aktiv i kyrkan och hade en bred bekantskapskrets i byn.
Ann-Kristins vardag beskrevs som stabil och rutinmässig. Hon hade inga kända missbruksproblem eller ekonomiska bekymmer. Efter hennes försvinnande beskrev vänner henne som en varm och omtänksam person som höll regelbunden kontakt med sina barn och barnbarn.
En tragisk detalj är att hon bara två månader före sin död hade semestrat med familjen och på bilder från sommaren såg fram emot kommande höst och jul. Allt detta förstärkte bilden av en person mitt i livet, med planer och sammanhang, som plötsligt rycktes bort på ett brutalt sätt.
Dalby i oro – samhällets reaktioner
Under de tio veckor då Ann-Kristin var saknad rådde en påtaglig oro i det lilla samhället Dalby. Reaktionerna gick från engagemang i sökandet till rädsla och spekulationer.
I början deltog många frivilliga i skallgångskedjor. Affischer med Ann-Kristins foto sattes upp i butiker och på anslagstavlor runtom Lund och Malmö. Men när tiden gick utan att hon hittades började rykten cirkulera om vad som kan ha hänt.
“Mordet på 57-åriga Ann-Kristin Malm har förvandlat Dalby – för många är tryggheten i byn borta,” skrev Expressen. Rädslan för en okänd gärningsman skapade stark oro, särskilt bland kvinnor i området. Kvällspromenader ställdes in och många uttryckte att de inte längre vågade gå ut ensamma.
Samtidigt pekade ryktena tidigt mot Ann-Kristins sambo. Många i bekantskapskretsen hade svårt att tro att en främling skulle dyka upp i lilla Dalby och begå ett så våldsamt brott obemärkt. När mannen häktades i april 2006 mottogs nyheten med viss lättnad i byn – många antog att mordet nu skulle klaras upp. Men bakslaget kom när han släpptes fri, vilket återigen spred frustration och osäkerhet.
Ett olöst fall som inte glöms
Tjugo år efter mordet står fallet fortfarande olöst. Utredningen har överlämnats till polisens grupp för “kalla fall”, som vid flera tillfällen har efterlyst allmänhetens hjälp på nytt. I sociala medier har polisens kalla fall-grupp så sent som under hösten 2023 bett allmänheten om hjälp, kopplat till en TV-sändning om fallet.
Fallet har under åren tagits upp i flera dokumentärer och kriminalpoddar. År 2022 gjorde podden “Olösta Fall” ett avsnitt med titeln “Vem mördade Ann-Kristin Malm?”, där de genom intervjuer och arkivmaterial sammanfattade fallet och belyste hur det fortfarande engagerar allmänheten.
Varje år kring årsdagen för försvinnandet publiceras artiklar som påminner om det olösta mordet. Lokalt har man hållit minnesstunder för Ann-Kristin, och hennes familj har i intervjuer uttryckt sin sorg och vilja att få klarhet.
Teorier om vad som hände
Eftersom ingen dömts för mordet på Ann-Kristin Malm har det genom åren funnits många teorier och spekulationer om vad som egentligen hände den där kvällen i september 2005.
Huvudspåret: Relationsmord Polisens huvudspår har hela tiden varit att den närstående mannen är gärningsmannen. Mycket pekar på ett “relationsmord”, där ett gräl eller en impuls kan ha lett till att mannen dödade Ann-Kristin i hemmet eller dess närhet, för att sedan gömma kroppen. Indiciebevisen (det spräckta alibit och spad-fyndet) stödjer till viss del denna teori.
Alternativ teori: Okänd gärningsman En annan möjlighet är att Ann-Kristin kan ha fallit offer för en okänd gärningsman, exempelvis vid ett rån eller sexuellt överfall av någon som råkade befinna sig i området. Eftersom det inte rapporterats om stöld av värdesaker (hon hade knappt något med sig) eller sexuellt relaterade spår, framstår denna teori som mindre trolig – men kan inte helt avfärdas.
Spekulationer utan grund På internetforum har mer långsökta teorier diskuterats – att Ann-Kristin skulle ha haft hemliga förehavanden som satt henne i fara, till exempel en hemlig älskare eller kontakter i kriminella kretsar. Inget i den officiella utredningen tyder dock på något sådant.
Polisens hopp lever vidare
Polisen går då och då ut med påminnelser om fallet i hopp om att tidens gång kan få någon med kunskap att träda fram. Lojaliteter kan ändras, eller tidigare rädda vittnen kan få mod att berätta. Man betonar att även till synes obetydliga iakttagelser från den där dagen 2005 kan vara pusselbitar som läggs i rätt mönster och löser mordgåtan.
Den misstänkte sambon är idag en äldre man. Han har aldrig trätt fram offentligt för att berätta sin version, mer än att via sin advokat alltid neka till anklagelserna. I och med att han formellt inte är fälld gäller oskuldspresumtionen – detta gör att polisen och media sällan namnger honom.
Mordet på Ann-Kristin Malm står fortfarande som ett av Skånes mest tragiska olösta mordfall, där en uppskattad förskollärare miste livet under oklara omständigheter. Dalby-mordet 2005 förblir en påminnelse om att rättvisa ibland dröjer, men också om att ouppklarade fall inte glöms bort. Som polisen själva uttryckt det: “Vet du vad som hände Ann-Kristin Malm?” – den frågan står fortfarande obesvarad.
Liknande olösta fall
Mordet på Ann-Kristin Malm är tyvärr inte det enda olösta kvinnomordet i Skåne. Ett annat uppmärksammat fall är dubbelmorden på Helén Nilsson och Jannica Ekblad som länge var ouppklarade, men som till slut löstes genom DNA-bevisning. Ulf Olsson dömdes till livstids fängelse för dessa mord, men tog sitt liv i januari 2010 utan att någonsin ha erkänt.
Totalt finns ett stort antal ouppklarade mordfall i Skåne, något som har dokumenterats i sammanställningar som lyfter fram de många offren vars fall aldrig fått någon rättslig lösning. Precis som med Ann-Kristin Malms fall hålls dessa utredningar öppna i hopp om att nya tekniker, tips eller erkännanden en dag ska ge anhöriga svar.